Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 25. 07:59, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

24 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a gazdák

24 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a gazdák

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több mint 24 milliárd forintot fordít a 2011. évi kiegészítő nemzeti támogatásokra (top-up). Az erről szóló rendelet mától hatályos.

A forrás top-up jogcímekre, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű (de minimis) támogatásokra folyósítható.

A Magyarországra érkező uniós közvetlen támogatások (SAPS) fokozatosan érik el az Európai Unió által biztosított legmagasabb támogatottsági szintet. 2011-ben a magyar termelők a területalapú támogatások maximális értékének 80 százalékát kapják a Közösségtől, és 2013-ra érik el a 100 százalékot.

A gazdák lemaradását részben kompenzálja az az uniós Csatlakozási Szerződésben is rögzített jog, miszerint az új tagállamok - amíg el nem érik a számukra megállapított 100 százalékos európai uniós támogatási szintet - nemzeti költségvetésükből kiegészíthetik a közvetlen területalapú támogatásokat.

A VM él a Csatlakozási Szerződés adta lehetőséggel, és kiegészíti a SAPS támogatások összegét, így a magyar gazdálkodók versenyhátránya csökken az EU régi tagállamainak termelőivel szemben.

2012-ben a közösségi forrásból finanszírozott közvetlen támogatások 90%-át, 2013-ban a 100 százalékát kapják meg a hazai termelők.

A kiegészítő nemzeti kifizetések nemcsak a versenyhátrány részbeni kiegyenlítését szolgálják, hanem sok gazdálkodónál hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés fenntartásához, ezáltal a vidék népességmegtartó erejének megőrzéséhez is.

A gazdák a kiegészítő nemzeti támogatásokat a tárgyévet követő év június 30-ig kapják meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket