Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Július 25. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

8 milliárd forint kamatmentes kölcsönt kapnak a károsult gazdák

8 milliárd forint kamatmentes kölcsönt kapnak a károsult gazdák

A fagykárok által legjobban sújtott termelők mintegy 1,3 milliárd forint gyorssegélyt kapnak a Magyar Közlöny 87. számában közzétett kormányhatározat értelmében.

A károsult gazdák mielőbbi talpra állása érdekében legfeljebb 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forintos keretben.

A fagykárok által leginkább érintett termelők között 1,3 milliárd forint gyorssegélyt oszt ki a kormány. Az előzetes számítások szerint 28-30 ezer hektár károsult területről van szó. A három összetevőből álló intézkedéscsomag a becslések szerint a májusi károk csaknem 50 százalékát fedezi. A gazdák mielőbbi talpra állása érdekében legfeljebb 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes hitel felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forintos keretben.

Továbbá az Agrárkár-enyhítési rendszerből közel 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére. A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogram keretében hosszú lejáratú forgóeszköz hitelhez juthatnak a károsultak. A teljes mértékben banki kamat- és költségmentes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak a 2011. tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.

A kormányrendelet teljes szövege a Magyar Közlöny 2011. évi 87. számában olvasható.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: fagykár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket