Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Szeptember 04. 07:34, kedd | Belföld
Forrás: mti

A felújított Macskafogó is látható a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

A felújított Macskafogó is látható a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Az európai filmarchívumok magyar és magyar vonatkozású klasszikusait, köztük a Macskafogót, a Mephistót és más felújított alkotásokat is vetítenek a 2. Budapesti Klasszikus Film Maratonon keddtől vasárnapig.

A nemzetközi fesztiválnak idén az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi és a Francia Intézet ad otthont, de lesznek vetítések a Szent István téren is.
Ternovszky Béla klasszikus animációs filmjét az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonra újították fel; a rekonstruálási folyamat képkockáról képkockára zajlott, és több mint három hónapig tartott - mondta a rendező az M5 csatorna Kulturális Híradójában hétfőn.

A fesztiválon tizenhat olyan filmet is bemutatnak, amelyeket idén restauráltak a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Filmlabor szakemberei a Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben indult nemzeti digitalizálási és filmfelújítási programja keretében.

A Klasszikus Film Maratonon látható lesz az egyik legkorábbi magyar film, a csaknem száz éve készült Aranyember is. Az alkotás nitro alapanyagú negatívra készült, így a digitalizálásra különös figyelmet kellett fordítani: a munkálatok fél évig tartottak, és több mint ötven ember dolgozott a film felújításán.

A fesztivált az első Oscar-díjas magyar nagyjátékfilm, Szabó István Mephistójának most digitálisan felújított változata nyitja. Erre az alkalomra Magyarországra látogat a főszerepet alakító Klaus Maria Brandauer is.

A gálavetítések sora vasárnap este a Sose halunk meg! című film felújított kópiájának vetítésével zárul, amelyen az alkotók is részt vesznek, köztük a játékfilm és egyben az M5 operatőre, Halász Gábor.

Címkék: film, macskafogó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket