Városlista
2024. szeptember 23, hétfő - Tekla

Hírek

2011. Július 27. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Az okostelefonok árthatnak a szemnek

Bár az okostelefonok használata rengeteg előnnyel járhat, a szakértők szerint a készülékek az egészségünknek is árthatnak.

Mivel ugyanis a képernyőn minden szöveg apró betűkkel jelenik meg, így a telefont egyre közelebb tartjuk az arcunkhoz, ami szemszárazsághoz vagy fejfájáshoz is vezethet.

A kutatók szerint a jelenség oka, hogy az okostelefonokon immár internetezni vagy könyveket olvasni is tudunk - a betűk azonban annyira apróak, hogy a készüléket nagyon közel kell tartanunk az arcunkhoz ahhoz, hogy lássuk a szöveget. Ezzel azonban nagyon megterheljük a szemünket - írja a Vision Science.

Különösen igaz ez azokra, akik szemüveget vagy kontaktlencsét hordanak, az ő szemük ugyanis alapvetően sokkal erősebben dolgozik azért, hogy tiszta képet alkosson a körülöttünk lévő világról. A megerőltetés miatt pedig olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például a szemszárazság, a homályos látás vagy a fejfájás.

Az orvosok szerint azonban ezek a problémák egy egyszerű lépéssel megelőzhetőek: növelni kell a készülék által megjelenített karakterek méretét. Ez különösen akkor fontos, ha hosszabb időn keresztül olvasunk a telefonunkon.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.