Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Augusztus 27. 14:29, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Csökkent a német GDP a második negyedévben

A német gazdaság teljesítménye csökkent az idei második negyedévben az első negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.

Az első negyedévihez képest ár-, szezonális és naptári kiigazítással a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), miután az első negyedévben még 0,2 százalékos növekedést jegyeztek föl.

A német GDP az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben stagnált szezonális és naptári kiigazítással.

A lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,3 százalékos növekedéshez képest. Az állóeszköz-felhalmozás 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos emelkedést követően, ezen belül a leggyengébben az építőipari beruházások szerepeltek 2 százalékos csökkenéssel az első negyedévi 0,8 százalékos emelkedés után, míg a gépekbe és berendezésekbe történő vállalati beruházások 4,1 százalékkal zuhantak az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően.

A nettó kereskedelem 0,1 százalékponttal csökkentette a gazdaságot, mivel az export 0,2 százalékkal zsugorodott az első negyedévi 1,3 százalék növekedés után, az import pedig stagnált, miután 0,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

A Destatis adatai szerint a kormányzati kiadások 1,0 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.