Hírek
2012. Március 13. 14:01, kedd |
Belföld
Forrás: OrientPress
Drágul a hús, a pénztárcánkhoz igazítjuk a napi menüt

Egyre többet hallani arról, hogy a csirkemellért várhatóan 50, míg a combért kilónként 20-30 forinttal fizethetünk többet hamarosan.
Májusig újabb emelés várható, így a csirkemell nagyjából 100, a comb pedig 60 forinttal lesz drágább az év elejéhez képest. A Baromfi Terméktanács közlése szerint a csirkehús drágulásának oka az egyre emelkedő üzemanyagár, a munkabérek kényszerű növelése, a három hónap alatt drasztikusan drágább takarmány, valamint a nagy hideg miatti plusz energiafelhasználás.
Az egyik gyulai húsbolt alkalmazottja azt mondta a Békés Megyei Hírlapnak, hogy az olcsóbb áruk a legkelendőbbek, így például a far-hát, de azért a szárnyat, a combot is viszik. Aki megteheti, csirkemellfilét vásárol. Sebestyén Antal békéscsabai hentes elmondta, korábban az üzletbe belépők a húsokat szemrevételezték, manapság előbb inkább az árlistát. Náluk is az akciós termékek iránt a legnagyobb a kereslet. Sok esetben a háziasszony nem otthon találja ki, hogy mit főz vagy süt, hanem a boltban talált olcsóbb húshoz igazítja a menüt. Vannak, akiknél számít, hogy honnan származik a hús, és a magyart részesítik előnyben. Nem mintha külföldön nem értenének a jószágtartáshoz, a húselőállításhoz, de nem tudni, hogy mennyit utaztatták az adott árut, illetve mennyire friss.
A disznóhúsnál is tartják még az árakat, de a drágulás itt is csak idő kérdése. Az élősertés kilója áfával már az 500 forintot közelíti, a megyénkbeli hentesek vadásszák üzleteikbe a nagysúlyú háztáji disznókat, de nemigen találnak. Kínkeservesen jutunk nagysúlyú sertéshez, leálltak a háztáji tartással az emberek – ezt mondta Varga Géza, a békéscsaba-mezőmegyeri vágóhíd tulajdonosa. Régen minden második ház óljaiban ott röfögött vagy tíz hízó, most minden tizedikben akad esetleg egy, az is saját részre. Ezt erősítette meg a húsboltokat működtető Ottlakán György is. Régebben fizetéskiegészítésre is jó volt a sertéstartás, manapság viszont a magas költségek, főként a takarmányár miatt inkább viszi, mint hozza a pénzt a hizlalás. Aki tart disznót, az is jellemzően egy-két darabot magának, a családnak.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 21. 08:50, hétfő | Belföld
Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás
Húsvét után ismét változékonnyá válik az időjárás, a sok napsütés mellett többfelé várható zápor, zivatar, a hőmérséklet csúcsértéke pedig 20 és 25 Celsius-fok között alakul.
2025. Április 21. 08:48, hétfő | Belföld
Erdő Péter: égető szüksége van reményre a világnak
Húsvét a remény ünnepe, és erre a reményre égető szüksége van a világnak, a népeknek, köztünk a mi népünknek is - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vasárnap az esztergomi bazilikában.
2025. Április 20. 09:13, vasárnap | Belföld
Nagy István: Felszámolták a rábapordányi telepet, de a vírus megállításához minden állattartó fegyelmezettsége kell
Felszámolták a ragadós száj- és körömfájásvírussal fertőzött rábapordányi állattartó telepet.
2025. Április 19. 08:31, szombat | Belföld
Nagy István: a saját állatai megóvása érdekében minden gazdálkodó továbbra is tartsa be a hatósági előírásokat
Nagy István nyomatékosan ismét arra kért minden gazdálkodót, hogy a saját állataik megóvása érdekében továbbra is tartsák be a hatósági előírásokat; csak az lépjen be az állattartó telepre, akinek jelenléte elengedhetetlen.