Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 14. 14:20, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Feltérképezik, mely kórházhoz, osztályhoz fordulnak szívesebben a betegek

Feltérképezik, mely kórházhoz, osztályhoz fordulnak szívesebben a betegek

Az ellátásszervezés szempontjából nem hátrányos, hogy a betegek, sokszor háziorvosok tanácsára, a legjobbnak tartott orvosokhoz, kórházakhoz igyekeznek.

Sőt az egészségügyi államtitkárság ezt a „pozitív gyakorlatot” meg is szeretné erősíteni – írja a Magyar Hírlap.

Sajátos elemzésre készül az egészségügyi államtitkárság. A már meglévő, intézményszintű analízis után megvizsgálják azt is, hogy a betegek melyik kórházhoz, osztályhoz fordulnak szívesen egy-egy bajukkal. Ezzel finomítható lenne a tényleges betegutak által kirajzolódó kép – tájékoztatta lapunkat Gaál Péter, a kabinet külsős tagja. A szakember elmondása szerint az elemzéshez továbbra is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár betegforgalmi adatbázisának személytelenített verzióját használják majd.

Eddig is tudták – tette hozzá Gaál –, hogy vannak kiemelt csoportosulási helyek a betegellátó rendszerben, amelyek középpontjában egy-egy szakmai berkekben is elismert orvos áll, akihez mások tapasztalatai alapján a beutaló kollégák és a betegek egyaránt bizalommal fordulnak. Mostanáig senki nem mérte föl ezeket a csomópontokat, noha az ilyen vizsgálattal jól láthatóvá válnak a betegek számára legfontosabb elérési lehetőségek, minden orvosi szakágban. Az elemzésnek a pozitív gyakorlat megerősítése a célja. Gaál szerint a pontok feltérképezése a formális és informális képzésben is jelentős szerepet kaphat. „Az említett orvosokhoz nemcsak betegek járulnak inkább, hanem más gyógyítók is szívesen csatlakoznak, hogy szakmai fogásokat tanuljanak, átvegyék tőlük a betegekkel való kapcsolatteremtés fortélyait”.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kórházak, orvosok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket