Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 11. 06:47, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hoz-e megkönnyebbülést a devizahiteleseknek a svájci jegybank kamatdöntése?

Hoz-e megkönnyebbülést a devizahiteleseknek a svájci jegybank kamatdöntése?

Jövő héten tartja kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a svájci jegybank is. A Fed esetében a piac többsége egyelőre nem számít újabb mennyiségi lazító eszközök bevetésére.

Bár a döntéshozók nyitva hagyták az utat az újabb intézkedések előtt, az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem mutattak számottevő gyengülést a gazdasági aktivitásban, a következő hivatalos előrejelzések pedig csak jövő hónapban aktuálisak, így a Fed kivárhat. Érdekes lehet azonban, hogy születik-e döntés az új kommunikációs stratégiáról - írják a CIB Bank elemzői. Az elképzelések szerint a jelenlegi előrejelzések helyett a Fed a jövőben egyértelműen jelezné a piacoknak, hogy milyen szinten szeretné látni az inflációt, a munkanélküliségi rátát, előrejelzést adna a Fed mérlegére és az alapkamat-pályára vonatkozóan is.

Az svájci jegybank esetében a fő kérdés, hogy bejelentenek-e új intézkedéseket a frank gyengítése érdekében. Ezzel kapcsolatban megosztott a piac, bár az utóbbi időszakban megjelent makrogazdasági adatokat követően érezhetően erősödik az alpesi jegybankra nehezedő nyomás: a legutóbbi makrogazdasági adatok a gazdasági aktivitás érezhető gyengülését mutatták, a legfrissebb fogyasztói árindex pedig a deflációs kockázatok erősödését jelezte. A jegybanki vezetők az elmúlt időszakban is többször jelezték, hogy túlértékeltnek tartják devizájukat és készek újabb eszközöket is bevetni a frank gyengítése érdekében, amennyiben a makrogazdasági folyamatok azt szükségessé teszik. Jelenleg annak látszik nagyobb esélye, hogy az SNB kivár, és munícióját arra az esetre tartogatja, ha az európai adósságválság tovább mélyülne. A kormány tagjai jelezték, hogy készülnek erre a lehetőségre, és fontolgatják tőkekorlátozások, vagy negatív kamatok bevezetését, amennyiben a helyzet rosszabbodása esetén komolyabb tőkebeáramlás indulna.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket