Városlista
2024. október 18, péntek - Lukács

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lámpaoltás vagy depresszió?

Lámpaoltás vagy depresszió?

Tartózkodjon az éjszakai alvás során az erős fényforrásoktól, mint például a tévéképernyő, a számítógép vagy az olvasólámpa, ezek ugyanis depresszióhoz vezethetnek. Ez derül ki az Ohio State University Medical Center új, állatokon végzett kutatásából - írja a CNN.

A hörcsögökön végzett kísérletek kimutatták, hogy a tompított fényben való éjjeli alvás alig néhány hét elteltével depressziót okoz. A kísérlet során csökkent az állatok testi aktivitása, illetve érdeklődésük a táplálék iránt, szemben azokkal a rágcsálókkal, akik normális fényviszonyok mellett alhattak. Mindemellett a hippocampus nevű agyállományban is hasonló változások következtek be, mint a depressziós embereknél.

A tanulmány szerint ha túl kevés időt töltünk sötétben, a szervezet csökkenti a melatonin hormon termelését, amely - egyebek között - a daganatnövekedés és a rák leküzdéséért felel. Továbbá a mesterséges világítások megszakítják a napi alvás-ébrenlét ritmusát, és megváltoztatják a test normális ingerekre adott hormonális válaszát. Ez pedig olyan más egészségügyi problémák okozója is lehet, mint például a túlsúly vagy a cukorbetegség.

Habár az éjszakai mesterséges fényt nem lehet kizárólagosan felelőssé tenni a hangulatzavarokért, megfigyelhető, hogy az elmúlt 50 év folyamán megemelkedett az éjszakai mesterséges világítások használata, amely történetesen egybeesik a depresszió terjedésének nagyfokú növekedésével – mondta Tracy Bedrosian kutatásvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 18. 07:49, péntek | Életmód

Meghalt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

Életének 85. évében csütörtök hajnalban meghalt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője.

2024. Október 18. 07:44, péntek | Életmód

Endrődi Gergely kutatófizikus Magyarországon folytatja munkáját

Magyarországon folytatja munkáját Endrődi Gergely kutatófizikus, a Bielefeldi Egyetem professzora a Research Grant Hungary program keretében - jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön.

2024. Október 17. 08:10, csütörtök | Életmód

Több mint negyvenezer kép érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra

Lezárult az idei Magyarország 365 fotópályázat, amelyre idén több mint negyvenezer képet küldtek be a pályázók.

2024. Október 16. 09:45, szerda | Életmód

A halloweeni tök nem való a természetbe!

A közösségi médiában több helyen felbukkant javaslat, hogy a kifaragott Halloween tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.