Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Március 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Magyarország felkészült a kerítés építésére a román határon

Magyarország felkészült a kerítés építésére a román határon

Magyarország kész a kerítés építésére a magyar-román határon, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi - jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója szombaton Budapesten.

Bakondi György egy sajtótájékoztatón közölte: erre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát. Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon - tette hozzá.

A főtanácsadó a migrációs helyzetet ismertetve elmondta: a migránsáradat fokozódására jellemző, hogy idén januárban és februárban többen érkeztek a görög szigetekre, mint az elmúlt év első hat hónapjában és Törökországban immár 3 millió migráns tartózkodik.

Görögországban, a macedón határ részleges lezárása miatt immár 40 ezer migráns torlódott fel, közülük 12 ezren a macedón határon várakoznak. Naponta 2-3 ezren érkeznek a szigetekre, illetve előfordulnak erőszakos megmozdulások is.

Ezzel párhuzamosan - folytatta - megnőtt az illegális migránsok száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is; immár átlagban naponta 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés.

Bakondi György arról is beszélt, hogy a magyar kormány célszerűtlennek és jogszerűtlennek tarja a migránsok kvóta szerinti elosztását az uniós tagállamok között, ezért keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz, illetve úgy döntött, hogy erről a kérdésről népszavazást kell tartani.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: bár a déli határzárnak köszönhetően Magyarország az EU legvédettebb országa, ám a veszély nem múlt el. Ezt jelzi, hogy pénteken már 235 illegális migránst fogtak el a déli határon.

A szerb és horvát határszakasz megerősítése mellett potenciális veszélyt jelent a román határ. A büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték az oda tervezett kerítés elemeinek elkészítését - mondta.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a honvédség már a hármas határtól Battonyáig megtisztította a talajt a kerítésépítést előkészítendő, illetve további 110 kilométeren kijelölték a kerítés nyomvonalát.

Egy, a nem állami tulajdonú terepjárók összeírását firtató kérdésre az államtitkár azt mondta: különleges jogrend esetén minden országnak listával kell rendelkezni azokról a járművekről, amelyeket felhasználhat. Ennek érdekében történt meg az összeírás, ami nem érinti a magánszemélyek tulajdonában lévő járműveket - tette hozzá.

Az is elhangzott: azért építenek ki Szentgotthárd és Körmend térségében menekülttáborokat, hogy legyen hol elhelyezni a migránsokat, amennyiben Ausztria műszaki zárat épít a térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket