Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. November 19. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Megvannak év legvirágosabb települései

Megvannak év legvirágosabb települései

Kaposvár és Tihany kapta idén a Virágos Magyarországért elnevezésű környezetszépítő verseny fődíját, így a somogyi megyeszékhely és a Veszprém megyei község képviselheti Magyarországot

az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség az MTI-t pénteken.

Az országos megmérettetés pénteken, Kaposváron tartott díjátadójáról szóló közleményükben azt írták: az idén benevezett 285 település közül Kaposvár az ötvenezer lakos feletti, Tihany a kétezer feletti kategóriában is nyert, a bírálók az ötvenezer lakos alatti települések között Jászfényszaru, a kétezer alattiaknál Telkibánya, a budapesti kerületek közül a XVIII. kerület eredményeit értékelték a legtöbbre.

Az idei verseny kiemelt témája azon éttermek keresése volt, ahol nagy figyelmet szentelnek a gondozott környezetre, a virágosításra. Ennek mentén Rozmaring-díjat kapott a tahitótfalui Bodor Major, az encsi Anyukám mondta, a Bőszénfai Szarvasfarm Vadétterme, a sümegi Terazza Bistro, a tiszafüredi Öreg Halász Étterem, a paloznaki Sáfránkert Étterem, a nagykanizsai Szőlőskert Étterem, a szolnoki Galéria Étterem és a hódmezővásárhelyi Bandula Kisvendéglő.

Az "Év legvirágosabb étterme" díjat a székesfehérvári Diófa étteremnek ítélték, turisztikai különdíjban részesült Balatongyörök és Gyula idegenforgalmi, valamint virágos szempontból is kiemelkedő teljesítményéért.

A turisztikai ügynökség Guller Zoltán vezérigazgatónak az eseményen elmondott beszédéből idézve azt írta: egyik legfontosabb céljuk a minőségi turizmus irányába való elmozdulás, ehhez virágos ország, rendezett, vonzó, szép és stílusos települések kellenek.

A vezérigazgató úgy vélte, Magyarország jó úton jár, sokat fejlődött ezen a téren, amit Mosonmagyaróvárnak és Dunakilitinek az idei Európai Virágos Városok és Falvak versenyében nyert ezüstérmei és más díjai is bizonyítanak.

A kaposvári városháza arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a díjátadón hangsúlyozta: szeretnék, ha a somogyi megyeszékhely a jövőben még zöldebb, környezetbarátabb, energiahatékonyabb város lenne, és ezért mindent meg is kívánnak tenni.

A turisztikai ügynökség utalt rá, hogy a magyar verseny kapcsolódik a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez. Rámutattak, hogy az Entente Florale Europe több mint verseny: az európai összetartozás jegyében folytatott kampány a közös európai környezeti, kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért.

Hozzátették, a program 12 ország mintegy 25 ezer települése között teremt kapcsolatot és több mint 50 millió embert mozgósít. Az európai versenyen a magyarországi indulók eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10 települést pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket