Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2011. Június 28. 14:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Mentőakció a tasmán ördögért

Mentőakció a tasmán ördögért

A tudósok nemrégiben elkezdték két tasmán ördög genomjának szekvenálását annak érdekében, hogy megmenthessék ezt a rendkívül veszélyeztetett erszényest a kihalástól. Az állatokat ugyanis az utóbbi időben egy agresszív, a pofájukat

 

A génállomány feltérképezése azért fontos, mert a szakemberek ezek után kiválaszthatják azokat a példányokat, amelyek a legjobb génekkel rendelkeznek, és amelyeket később érdemes lehet újra szabadon ereszteni a populáció frissítése érdekében - írja a Proceedings of the National Academy of Sciences.

Emellett kiszűrhetnék azokat az egyedeket is, amelyek kevésbé hajlamosak az évek óta az állományt tizedelő rákos megbetegedésre. Az elváltozásokat először 1996-ban észlelték egy vadon élő példány pofáján, és hamar kiderült, hogy a kinövés rosszindulatú, halálos, és egyáltalán nem egyedülálló. Éppen ellenkezőleg: villámgyorsan terjed az állatok között - 2007-re a Tasmánia északkeleti részén élő populáció 90 százaléka ebben a betegségben hullott el.

A kór megállítása érdekében kezdték el a génállomány feltérképezését: jelenleg két fertőzött egyedet vizsgálnak, és remélik, hogy hamarosan megoldást találhatnak a problémára.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.

2024. Július 01. 07:31, hétfő | Belföld

Ma is a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó, nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.

2024. Július 01. 07:27, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: új korszak kezdődik

Új korszak kezdődik - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be

2024. Június 30. 08:36, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 26. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: