Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. November 27. 08:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Merkely Béla: a személyes találkozások csökkentése a legfontosabb

Merkely Béla: a személyes találkozások csökkentése a legfontosabb

A higiéniai szabályok betartása mellett a legfontosabb, hogy a személyes találkozások számát 60-90 százalékban csökkentsük

- mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla hozzátette: nem gyakori, hogy valaki kétszer kapja el a koronavírust, mivel az azon átesettek nagy valószínűséggel már védettek. A középsúlyos tüneteken átesett fertőzöttek esetében kialakul egyfajta immunitás, így az átlagosnál kisebb az újbóli megfertőződésük esélye, de a kockázat fennáll, így mindenkinek a szabályok maximális betartását javasolja - mondta.

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához. A terjesztők tíz százaléka úgynevezett szuperterjesztő, tőlük jut el a vírus a két héttel későbbi megfertőzöttek nyolcvan százalékához - fűzte hozzá.

Amikor "elérkezünk egy tartós fázisig a fertőzöttek számát tekintve, akkor egy reprezentatív átfertőződési mérést kell végezni, amiből nagy biztonsággal nemcsak regionálisan, hanem életkorra lebontva is meg lehetne mondani, hogy hányan fertőződtek meg" - közölte.

Megjegyezte: most a középkorúak fertőződnek meg inkább, az idősek jobban vigyáznak magukra.

Merkely Béla hangsúlyozta: senkinek nem ajánlja az ivermektint tartalmazó állatgyógyszerek emberi használatát, hozzátéve: bár hatóanyag szempontjából ez a vegyület nem káros, klinikai vizsgálatok nem támasztják alá a hatásosságát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket