Városlista
2024. október 7, hétfő - Amália

Hírek

2012. Május 10. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Minimamutok nyomaira bukkantak Krétán

Minimamutok nyomaira bukkantak Krétán

Az eddig ismert legkisebb mamutok éltek évmilliókkal ezelőtt Krétán, a leletről a Proceedings B of the Royal Society című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A fosszíliákat több mint egy évszázada tárták fel Krétán, a vizsgált fogat pedig 1904-ben találta meg Dorothea Bate őslénykutató – olvasható a BBC hírei között.

Kezdetben a leletek alapján úgy gondolták, hogy az egyenes agyarú elefánt (Palaeoloxodon antiquus) törpeformájáról van szó, amelyet az összes törpeelefánt ősének tartanak.

A más ősi elefánt- és mamutfajok fogaival való összevetés során Victoria Herridge és Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum paleontológusai arra a következtetésre jutottak, hogy az állat az utóbbiakkal állhatott közelebbi rokonságban. A mamutok 3,5 millió évvel ezelőtt érkezhettek Krétára, a faj a Mamuthus creticus nevet kapta.

A mamut marmagassága alig haladta meg az egy métert, súlya pedig 310 kilogramm lehetett.

„A szigeti törpeség extrém esetével állunk szemben”– emelte ki Victoria Herridge. Hozzátette: a szigeti törpeség jól ismert evolúciós jelenség, amelyet a táplálék szűkössége, vagy a ragadozók hiánya válthat ki. „Krétán az ismert legkisebb mamutok éltek” – vélekedett Victoria Herridge.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 08:04, hétfő | Belföld

Labdarúgó NB I - Hazai siker a paksi rangadón, először vesztett pontokat a Ferencváros

A Paks hazai pályán 3-1-re legyőzte a címvédő Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga kilencedik fordulójának zárómérkőzésén.

2024. Október 07. 08:02, hétfő | Belföld

Matteo Salvini: megszületett az európai népek szövetsége, amely békét akar

Megszületett az európai népek szövetsége, amely békét akar - jelentette ki Matteo Salvini, aki a Patrióták Európáért politikusai beszédei után zárta a Liga nagygyűlését a lombardiai Pontidában vasárnap.

2024. Október 07. 07:56, hétfő | Belföld

Meteorológia: a hét közepén ismét újabb esőre kell készülni

A jövő hét elején a reggeli ködfoltok feloszlását követően többórás napsütésre lehet számítani, de szerdától ismét változékonyabbá válik az időjárás és többfelé kell esőre készülni.

2024. Október 07. 07:52, hétfő | Belföld

Gázrobbanás történt Tapolcán, egy ember megsérült