Hírek
2012. Március 13. 07:11, kedd |
Belföld
Forrás: OrientPress
Nem a chipsek miatt eszünk túl sok sót

Hogy lehetséges, hogy Magyarországon kétszer akkora az egy főre jutó sófogyasztás, mint az USA-ban, hogy például az egyik fő sóforrásnak vélt burgonyachipsből az amerikaiak a magyar adag 23-szorosát fogyasztják?
Úgy, hogy a sóbevitelért legkevésbé sem azon élelmiszerek felelősek, amelyekre elsőként gondolnánk – chips, pattogatott kukorica, sóspálcika, sajtostallér –, sokkal inkább azok, amelyeket nagyobb mennyiségben és napi gyakorisággal fogyasztunk, mint pl. kenyér és pékáru, húskészítmények, tészta, levesek, sajtok.
Nemrégiben látott napvilágot az amerikai járványügyi hatóság, a CDC kutatásának eredménye, mely szerint tíz amerikaiból kilenc túl sok sót vesz magához. Ennek vezető oka a kenyérben és a péksüteményekben keresendő és annak ellenére sem a chipsben vagy a pattogatott kukoricában, hogy az amerikai átlagember több mint 8 kilogramm chipset fogyaszt évente. Egy átlagos amerikai lakos naponta 3,3 gramm nátriumot vesz magához ételekkel – amely körülbelül 8 gramm sóban található –, és ebben az értékben még nincs benne az asztalnál történő utánsózás.
Hazánkban az OÉTI által végzett reprezentatív lakossági táplálkozási felmérés (OTÁP2009) adatai szerint a sóbevitel naponta férfiaknál 17,5, míg nőknél 12,1 gramm, amely az ajánlott érték több, mint háromszorosa. Az egy főre vetített burgonyachips fogyasztás hazánkban – éves átlagban – nem éri el a 350 grammot, azaz 23-ad része az amerikai fogyasztásnak.
Ezekből az adatokból világosan látszik, hogy Magyarországon a chipsfogyasztás nem lehet felelős a szervezet sóbeviteléért sem felnőtt, sem fiatal korban: hazánkban a chipsfogyasztásból a sóbevitel 0,1 százaléka származik. (Ez az érték az összes sós ropogtatnivalót alapul véve sem éri el az egy százalékot.)
Az egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás érdekében tehát egyéb, magas sótartalommal rendelkező, nagy mennyiségben fogyasztott ételek bevitelét kell jelentős mértékben csökkenteni, avagy sótartalmukat csökkenteni – hangsúlyozza levelében a Hazai Sós-snack Gyártók Érdekegyeztető Fóruma.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2025. Április 19. 08:31, szombat | Belföld
Nagy István: a saját állatai megóvása érdekében minden gazdálkodó továbbra is tartsa be a hatósági előírásokat
Nagy István nyomatékosan ismét arra kért minden gazdálkodót, hogy a saját állataik megóvása érdekében továbbra is tartsák be a hatósági előírásokat; csak az lépjen be az állattartó telepre, akinek jelenléte elengedhetetlen.
2025. Április 18. 09:47, péntek | Belföld
ÉKM: jó tempóban halad a Déli Körvasút 2. ütemének építése
Jó tempóban halad a Déli Körvasút 2. ütemének építése, a beruházás az elmúlt 100 év legjelentősebb budapesti vasútfejlesztése
2025. Április 18. 09:46, péntek | Belföld
NAV: érdemes minél előbb kiegészíteni bevallásukat azoknak, akiknek visszajár adó
2025. Április 18. 09:45, péntek | Belföld
Meteorológia: Mezőkovácsházán 30,6 Celsius-fok volt csütörtök délután
Csütörtökön először haladta meg a hőmérséklet Magyarországon ebben az évben a 30 Celsius-fokot - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.