Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2023. Augusztus 18. 13:00, péntek | Életmód
Forrás: mti

Rejtélyes erődöt találtak az Ohridi-tó mélyén

Rejtélyes erődöt találtak az Ohridi-tó mélyén

Rejtélyes, víz alatti erődre leltek régészek és búvárok az Ohridi-tó albániai részén - közölte a Vesti.mk északmacedón hírportál csütörtökön.

A térség legrégibb és legmélyebb tavában a tudósok szerint vélhetőleg Európa egyik legkorábbi erődítményét fedezték fel.

A Balkán gyöngyszemének nevezett tó albán partjához közeli Linnél találták meg az erődített települést, amely a vízre épült. A cölöpökön álló falu a kutatók szerint több száz évvel régebbi, mint az eddig ismert legkorábbi tóvidéki települések.

A régészek figyelmét azonban az ősi település mellett egy furcsaság is felkeltette. A tóban talált maradványok arra utalnak, hogy a 200-250 fős települést barikád vette körül, az ott lakók "erdőnyi" fát vágtak ki ahhoz, hogy hegyes rönkökkel védjék meg magukat. A búvárok mintegy százezer ilyen rönköt találtak a tó fenekén, arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a nyolcezer évvel ezelőtti település lakói mi ellen védekeztek ilyen intenzíven.

Ilir Gjepali albán régész közölte, hogy az Ohridi-tó körülbelül egymillió éves, a környékén élők földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, a területen az évek során többezeréves magvakat, illetve növényi, valamint állati maradványokat találtak.

Fotó: Pixabay

Címkék: ohrid

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.

2024. Szeptember 27. 07:46, péntek | Életmód

A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában

Minőségét megőrzi! mottóval szeptember 30-án kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba.

2024. Szeptember 26. 08:02, csütörtök | Életmód

Az Iron Maiden duplázik Budapesten jövő májusban