Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Rossz hír a gyorskölcsönt nyújtó cégeknek: korlátoznák a hiteldíjmutatót

Rossz hír a gyorskölcsönt nyújtó cégeknek: korlátoznák a hiteldíjmutatót

A Világgazdaság azt írja, hogy eltűnhetnek a piacról a rövid futamidejű és kis összegű hitelek a kormány „országmentő” terve nyomán.

Mint ismert a kormány úgy módosítaná a törvényeket, hogy azok megtiltsák és büntessék a 30 százaléknál magasabb teljes hiteldíjmutató melletti kölcsönök nyújtását. A kabinet ezzel az uzsorásokat üldözné, de nehéz helyzetbe hozza a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket és hitelintézeteket is. A személyi kölcsönök, az áruvásárlási hitelek, valamint a folyószámlákhoz és kapcsolódó hitelkeretek jelentős részének hiteldíjmutatója ugyanis 30 százalék feletti. A magas költségeket ezeknél a hiteleknél a rövid futamidő, a jelentős kockázat és a piaci verseny alacsony mértéke indokolja.

Több hátrányos következménye is lehet a teljes hiteldíjmutató korlátozásának – közölte lappal a gyorskölcsönöket nyújtó Provident Pénzügyi Zrt. A társaság szerint egy ilyen intézkedés akadályozhatja vagy teljesen ellehetetlenítheti a kis összegű, rövid futamidejű, fedezetlen személyi hitelek, áruhitelek, hitelkártyák gazdaságos működtetését. Szerintük a lépés a háztartásokat magasabb összegű, hosszabb futamidejű, főként jelzálog-fedezetű hitelek felvételére ösztönzi, ami könnyen adósságspirált okozhat.

A személyi kölcsönök nyújtására szakosodott Cofidis vezetője azt mondta a lapnak, hogy várhatóan termékkínálatuk módosításával reagálnak majd a jogszabályok módosítására. A társaság kölcsöneinek teljes hiteldíjmutatója azonban 30 százalék körül alakul, így azok átalakításával könnyebben a tervezett határszint alá csökkenthető a mutató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket