Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 30. 07:12, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vidéken sem épülhetnek 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletközpontok

Vidéken sem épülhetnek 300 négyzetméteresnél nagyobb üzletközpontok

Az Országgyűlés döntött arról, hogy január 1-től nem épülhetnek 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek, bevásárlóközpontok az ország területén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) álláspontja szerint a jogszabály ösztönzően hat a kisebb kereskedelmi vállalkozásokra, a családi gazdaságokra, a helyi piacok és a helyi termelés megerősödésére és ezáltal a vidék népességmegtartó képességére valamint a foglalkoztatottság bővülésére.


Magyarországon jelenleg 1 százaléknyi nagy és közepes vállalkozás uralja a kereskedelmi forgalom több mint kétharmadát, míg a 99 százaléknyi mikro- és kisvállalkozás a kereskedelmi forgalomból mindössze 31 százalékkal részesedik.

Az elfogadott törvény célja, hogy ez a folyamat megváltozzon és helyzetbe kerüljenek a helyi és hazai kisvállalkozások, családi gazdaságok.

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyik legfontosabb törekvése, hogy megvédje a magyar termőföldet, hiszen a jó minőségű, művelhető területek nagysága egyre kisebb, miközben az élelmiszerek előállítása iránti igény növekszik.

Eddig a nagy alapterületű kereskedelmi központok zömmel a hazai termőföldvagyon rovására- zöldmezős beruházásként- épültek, növelve a művelésből kivont területek arányát. A kormány ennek a folyamatnak a megállítását is célul tűzte ki.

A vidékfejlesztési tárca szerint a nagy alapterületű üzletek építési tilalma jótékony hatással lesz a fenntartható táj- és környezetgazdálkodásra is, amelyhez elengedhetetlen a vidéki lakóterületek valamint természeti erőforrások védelme.

A tiltás alól a nemzetgazdasági miniszter a vidékfejlesztési miniszter részvételével működő bizottság véleményét figyelembe véve adhat felmentést. A bizottság az esetleges felmentés engedélyezésekor vizsgálja a tervezett építmény hatását a vidékre, a környezetre valamint az érintett település és környékének kereskedelmi ellátottságára.

A jogszabály 2014.december 31-ig lesz érvényben - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket